Ny bruker?  Brukernavn: Passord:   Glemt passord?
dramas.no

Manusformidling og rettighetsklarering for norsk amatørteater

Hvordan bruke Dramas?

Dramas har nærmere 3000 manus tilgjengelig for amatørteatre og andre. Her kan du lese om bestilling av manus og finne annen nyttig informasjon om våre tjenester.

- Hva gjør Dramas?
Dramas er et serviceorgan for amatørteatre i Norge, men også andre som ønsker å sette opp et teaterstykke kan henvende seg til oss. Vi bistår med å søke om spilltillatelser for fremføring, klarerer spillrettigheter og royalty, formidler manus og lager kontrakter for spilltillatelser.

Dramas har en manusdatabase med nærmere 3000 manus, som er under kontinuerlig utvikling. I tillegg formidler Dramas også noter til noen teaterstykker, samt bistår med generell veiledning til alle som ønsker å sette opp et teaterstykke. Nederst på denne siden finner du nyttig informasjon om bruk av vår manusdatabase, bestilling av manus til lesning og fremføring, bestilling av noter, utsendelse av manus og saksbehandlingstid.

- Hvordan bruke Dramas?
På nettsiden kan du søke opp manus i vår database, bestille manus, søke om spillrettigheter og få svar på de fleste spørsmål om rettigheter og royalty.

Vårt kontor er åpent fra kl. 09.00 - 15.00 alle virkedager, og du er velkommen til å kontakte oss for å få svar på dine spørsmål. Grunnet møtevirksomhet kan det hende vi ikke er tilgjengelig på telefon akkurat når du ringer, send oss gjerne en e-post eller prøv igjen senere. Vi jobber for å besvare alle henvendelser fortest mulig.

- Hvordan registrerer jeg meg som bruker på dramas.no?
Hvis du ikke allerede har registrert deg som bruker, må du registrere deg for å bestille manus. Klikk på lenken under eller gå til «Registrer deg» i hovedmenyen på nettsiden. Fyll ut registreringsskjema forløpende. Det er viktig at du registrerer din e-post, da det vil være ditt brukernavn fra nå av. Passordet bestemmer du selv. Du mottar kort tid etter du har lagret registreringsskjemaet en bekreftelse på e-post.
Registrer deg her

- Jeg har registrert meg før, men glemt passord og /eller brukernavn?
Ditt brukernavn er e-posten du oppga under registreringen. Dersom du husker brukernavn, fyller du det inn og trykker på «Glemt passord?» i innloggingsfeltet øverst på nettsiden. Du mottar deretter en e-post fra oss med ditt nye passord. Har du glemt brukernavnet ditt (e-postadressen du oppga under registrering), må du registrere deg på nytt.

- Hvordan bruker jeg manusdatabasen?
Manusdatabasen inneholder oversikt over et stort antall manus og opphavsmenn. Hvis du velger «Siste manus» på menyen på forsiden, får du oversikt over nye verker som er tilgjengelig. Du kan bruke fritekstfeltet til å søke på tittelen du ønsker.

Er du ute etter et teaterstykke som passer for din gruppe, kan du bruke fritekstsøket, eller begrense søket i forhold til antall skuespillere som er med i gruppen. Merk: All informasjon i databasen er under kontinuerlig korrektur. Ny informasjon om manuskripter innarbeides daglig. Vi ber alle som finner feil eller har tilleggsopplysninger om å sende oss meldinger med korreksjon til oss. Gi oss tilbakemeldinger på manus her

- Hvordan bestiller jeg manus via dramas.no?
Under bestilling har du to valg i nettløsningen: «Bestill for lesning» og «Bestill for fremføring». Du kan bestille maks fem manus samtidig. Under finner du informasjon om de to valgene, samt bestilling av noter. NB! Maks fem manus per bestilling.

- Hvordan bestille manus til lesning?
Dersom du bestiller manus til lesning, får du manus tilsendt på e-post. Du kan bruke manus til innstudering med teatergruppen mens du venter på godkjennelse av søknad om oppførelsesrett.
Siden det kan ta tid å avklare rettigheter, anbefaler vi å bestille manus til lesning slik at du har det tilgjengelig mens vi behandler søknaden om oppførelsesrett.

-Hvordan bestille manus til fremføring?
Bestill manus til fremføring så snart du har bestemt deg for å sette opp teaterstykket. Det kan ta tid å klarere oppførelsesrett, derfor anbefaler vi å bestille manus til lesning før du søker om fremføring. Etter at vi har klarert rettighetene, får du tilsendt en kontrakt i posten som du skal undertegne og sende tilbake til oss.

Det samme gjelder også skjema for billettregnskap, som sendes utfylt til Dramas i etterkant av oppsetningen. Når kontrakten er underskrevet og sendt tilbake til oss, har du rettigheter til å sette opp teaterstykket offentlig i det antallet forestillinger du har søkt om. Behold alltid en kopi av kontrakten.

- Hvordan bestille noter?
NB! Dramas har noter til noen teaterstykker og disse kan IKKE bestilles via nettsiden. Ta alltid direkte kontakt med oss for å bestille noter. Det koster ca. kr 250 - 450,- å leie noter hos Dramas. Porto kommer i tillegg.

- Hvordan fullføre bestillingen på dramas.no?
Klikk på handlekurven og send bestillingen. Husk å fylle ut søknadsskjemaet via linken, dersom du har bestilt manus for fremføring. Du mottar en bekreftelse fra oss per e-post på hver bestilling du gjør. E-posten inneholder informasjon om prosessen videre.

- Hvor lang tid tar det før jeg får svar på min bestilling?
Bekreftelsen du mottar på e-post etter bestilling, gir deg svar på saksbehandlingstid for din bestilling. Som regel er saksbehandlingstiden for oppførelsesrett på 1-2 måneder, og bestilling av manus til lesning behandles i løpet av 1-2 uker. Imidlertid kan saksbehandlingstiden variere noe.
Vi anbefaler deg derfor å bestille manus i god tid før du planlegger oppføring. Ikke nøl med å ta kontakt med oss om noe er uklart underveis.

- Hva koster det å bestille manus via dramas.no?
Det er gratis å bestille manus til lesning inntil videre. Dersom du bestiller manus til fremføring, beregnes kostnaden ut fra billettregnskap og royaltysatser. Etter du har sendt oss billettregnskapet, mottar du en faktura fra oss per post. Merk at konkrete priser kun kan oppgis ved formell søknad.
Les mer om royaltysatser her

- Jeg finner ikke manuset jeg ønsker i Dramas sin manusdatabase?
Da kan det hende vi ikke har manus tilgjengelig. Du kan prøve å søke opp manus i noen av manusdatabasene under «Linker» i hovedmenyen, eller ta kontakt med oss.
Linker finner du her

- Kan jeg få manus tilsendt per post?
Dramas sender ut alle manus per e-post, noe som forkorter saksbehandlingstiden betraktelig. Dersom du ønsker manus tilsendt per post, må det påregnes lengre saksbehandlingstid. I tillegg koster dette kr 150,- per manus + porto. Ta kontakt med oss for å få manus tilsendt per post.

[01.12.2015 11:14:53]

Nyheter:

"Løvenes konge" er ikke tilgjengelig for amatøroppsetninger
I følge MTI Europe, som forvalter rettighetene, har Disney ingen planer om å frigi "Løvenes konge" i noen versjoner til amatøroppsetninger utenfor USA og Storbrittania.
[06.12.2017 11:35:13]

Rettighetene til "Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen" og "Karius og Baktus" er igjen tilgjengelige
Det er med stor glede vi kan meddele at rettighetene fra og med 1. oktober 2017 igjen er tilgjengelige.
[04.10.2017 13:06:15]

Rettighetene til "Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen" og "Karius og Baktus" inndratt
Rettighetene til disse verkene av Thorbjørn Egner er midlertidig inndratt på grunn av kontraktsforhandlinger. Vi håper at dette ikke vil vare så altfor lenge.
[04.04.2017 13:41:25]

Tor Åge Bringsværds og Klaus Hagerups verker
Det er med glede vi kan melde at Bringsværds og Klaus Hagerups teaterstykker igjen er tilgjengelige i Dramas.
[17.03.2017 08:43:14]

Dramas får ny digital plattform
I løpet av våren 2017 får Dramas ny nettside og nytt system for behandling av søknader. Målet med omleggingen er å gjøre tjenestene bedre og mer tilgjengelig for nye og gamle brukere.
[25.01.2017 14:14:09]

Nye royaltysatser 2017
Lurer du på hvor mye det koster å sette opp et teaterstykke via Dramas? Se oppdaterte royaltysatser her.
[02.01.2017 13:03:33]

Juletid i Dramas
Dramas holder stengt i julen, fra julaften og i hele romjulen. 2. januar 2017 er vi tilbake på kontoret.
[13.12.2016 14:27:55]

Dramas på Facebook
Dramas er nå på Facebook med ny logo. Lik og del!
[06.12.2016 15:21:05]

Brukerundersøkelse 2016
I høst ble det gjennomført en brukerundersøkelse om Dramas. Se noen av resultatene her.
[08.11.2016 14:22:12]

Ny avtale med Dramatikerforbundet
Dramas og Dramatikerforbundet har nå inngått ny avtale. For brukerne av Dramas betyr det mer norsk dramatikk i manusdatabasen.
[23.09.2016 13:50:05]

Flytting og norsk dramatikk tilbake i Dramas
Dramas får nye lokaler i samme bygg og beholder samme postadresse. Kontoret vil derfor delvis holde stengt 15. – 20. september. Samtidig ”flytter” norsk dramatikk tilbake i Dramas. Dramas har nå inngått ny avtale med Dramatikerforbundet. Se flere detaljer her.
[12.09.2016 15:45:32]

Dramas blir ny
Dramas skal i løpet av 2016/2017 gjennomgå en digital fornyelse og tjenestene til deg som bruker Dramas skal videreutvikles.
[30.08.2016 20:12:29]

Populære manus
Jungelboken, Ronja Røverdatter, Peter Pan og musikalen Grease er blant de mest utlånte manusene i Dramas. Nå kan du gi oss tilbakemeldinger på manus via nettsiden.
[16.08.2016 14:19:02]

Sommertid i Dramas
Dramas avvikler sommerferie i juli og august 2016. Her finner du informasjon om hvordan det påvirker deg som bruker Dramas.
[11.06.2016 12:07:54]

Norsk dramatikk er utestengt fra Dramas
Etter krav fra Dramatikerforbundet er alle sceneverk av dramatikere som er medlemmer i Dramatikerforbundet utestengt fra Dramas. Vi håper å få på plass en ny avtale snarest mulig.
[02.06.2016 12:30:57]

Hvordan bruke Dramas?
Dramas har nærmere 3000 manus tilgjengelig for amatørteatre og andre. Her kan du lese om bestilling av manus og finne annen nyttig informasjon om våre tjenester.
[01.12.2015 11:14:53]

Gratis leie av manus
Det er gratis å bestille manus til lesning inntil videre. Ønsker du manus tilsendt i posten, må du ta kontakt med oss.
[01.10.2014 10:22:26]

Vær oppmerksom på uautoriserte musikalmanus!
Dramas er gjort kjent med at det i Norge distribueres uautoriserte versjoner av kjente musikaler. Dette ser ut til å omfatte salg av utdrag av musikaler, samt sing back-CDer. Så vidt vi kan se er disse manusene IKKE godkjent av de forlagene som bestyrer rettighetene til originalverkene. Inntil vi får verifisert at disse manusene er godkjent av forlagene, vil vi på det sterkeste advare mot enhver befatning med disse versjonene! Dersom man oppfører en forestilling av ikke godkjent materiale, risikerer man politianmeldelse, inndragning og erstatningskrav. Dette i henhold til bestemmelsene i norsk lov (Åndsverkloven).
[06.05.2013 11:21:35]

Kontakt oss
Har du spørsmål om Dramas? Kontakt oss.
[11.04.2011 14:31:36]

Royalty og rettigheter
Vi har laget en oversikt over de mest stilte spørsmålene om Dramas og rettigheter. Her finner du også gjeldende satser for royalty per 1. januar 2017.
[09.02.2011 11:00:08]

Om Dramas
Dramas er et serviceorgan for amatørteatergrupper i Norge, og er fra 1.1.2016 en del av virksomheten i Teateralliansen. Dramas bistår med alt fra å søke om spilletillatelser og låne ut manus for gjennomlesing, til å utferdige kontrakter for spilletillatelser.
[01.03.2010 00:00:00]